Így került fel Kiskőrös a hoki térképére

Kiskőrös sosem a téli sporttevékenységekről volt híres, mára mégis a térség meghatározó településének számít ebből a szempontból is. Az alföldi város szívében, a szőlő és a bor városában ugyanis 2008-ban mondhatni megtört a jég. Minden kétséget kizáróan beindult a jégkorongos élet.

Mára már a 2008 karácsonyán még csak álomként élő jég köré igazi csarnok épült, öt öltözővel, irodákkal, komoly munkával és pezsgő hokis élettel. Ehhez azonban éveken át komoly elszántság kellett. Szekeres Károlyban, a pálya megálmodójában, egykori jégkorongozóban ez az évek során sem apad.


Karácsonyra palánkot hozott a Jézuska

Az egész úgy kezdődött, hogy a csíkszeredai születésű, Kiskőrösön élő Szekeres Károly egy fogcsikorgatóan hideg téli délutánon elmerengve nézte, ahogy százak korcsolyáznak vidáman a befagyott Büdös-tó jegén Soltvadkerten. Akkor megfogalmazódott benne valami.
A leghidegebb erdélyi városban, Csíkszeredában, ahonnan Szekeres érkezett, 7 fővel már 1929-ben megalakult az első jégkorong csapat. Nem csoda tehát, hogy az olthatatlan jégkorongszomjjal és évtizedek tapasztalatával érkező Szekeres gondolataiban egyre nagyobb teret kapott annak a vágya, hogy Kiskőrös város nevét is beírja a jégkorong történelembe. Elképzeléseit nem rejtette véka alá, mindenkinek beszélt róla, akivel csak találkozott. – A vadkerti kép megerősítette bennem, hogy a korcsolyázást csarnokba kell vinni, hivatalossá, megbízhatóvá kell tenni, hogy ne az időjárás befolyásolja, mikor lehet korcsolyát húzni – mondta akkor. 2008 végén különös meglepetést hozott az advent. Finnországból egy Károly szándékaival tisztában lévő ismerős telefonált. Féláron tud egy palánkot, ha még mindig jégpályát akar építeni Szekeres – mondta.
Szekeres akart. A palánknak viszont hely kellett. Az önkormányzat akkor a helyi gimnázium udvarát ajánlotta fel. Hamar, 2009 derekán kiderült, hogy a továbblépéshez, bővítéshez az a hely kicsi lesz. Így került mostani helyére, a Városi Sporttelepre a pálya. A munka oroszlán része, a pálya körüli csarnok megépítése, azonban csak akkor kezdődött.

A tervek a támogatók és az önkéntesek segítségével válhattak valóra

Világosan látszott, akármilyen elszántan is tolja az ügy szekerét Szekeres, támogatók nélkül nehéz lesz továbblépni. Hosszas utánajárás után két támogatóval – Kudron Róberttel és László Károllyal – karöltve elkezdődhetett a munka a tervrajzok elkészítésével, az alapok lebetonozásával, a pillérek építésével. Az építkezés teljes mértékben társadalmi munkában zajlott, ötven, néha hatvan embert is megmozgatva: ennyien segítettek önkéntesen. Az a 122 köbméter beton, és a 13 kilométer cső az aljzatban, az ő munkájuknak köszönhetően került a helyére. Közmunkákban rengeteg ember vett részt, akik közül fontos megemlíteni Barkóczi Lászlót, Barkóczi Jánost, Fekete Andort, Mokrickij Viktort, Opauszki Gábort, Csipak Istvánt, Breznyán Attilát, Nagy Lászlót, Szvitlák Attilát, Lencsés Tamást és Halász Ákost. 
Aztán paff, kicsit megállt az élet. Két év múlva, 2011-ben azonban újra rájuk mosolygott a szerencse. Egy uniós turisztikai pályázat keretében 49 millió forinthoz jutott a társaság. Ebből már megépülhetett a tetőszerkezet, két öltöző, a hangzás- és világítástechnika, a beléptető rendszer és a palánkra a polikarbonát. Mire mindez elkészült, már egyértelműen látszott, hogy egy ilyen beruházáshoz kevés az 49 millió. Fortuna azonban akkor is odafigyelt rájuk (talán épp azért, mert a pálya melletti étterem névadója is), az építékezés második és harmadik fázisa már a Magyar Jégkorong Szövetség és a TAO-támogatás segítségével valósult meg. 
Összesen öt öltöző lett. A csarnok szuperminik esetében 6-7 csapatot tud fogadni, amatőröket pedig a jó elhelyezkedés miatt körülbelül 10-et (a közeli futball öltözők bevonásával).

Toborzás

Miután elkészült a pálya, elkezdődött a toborzás, szülői értekezletről szülői értekezletre ment az ötletgazda a környéken. Ami lassan, de biztosan meghozta a várt eredményeket, folyamatosan érkeztek az új gyerekek. A 2011-ben alakult HC Kiskőrösnek jelenleg 55 igazolt játékosa van. Összesen 100 fő a taglétszáma, ami négy év alatt gyűlt össze a nulláról. Az utánpótlásban 45 gyermek van, ez a szám egyre csak nő. 2013-tól az OB IV-ben is indítottak felnőtt csapatot, amire nagyon büszkék. Korosztályok tekintetében mini, szupermini és VUB csapatokat indítanak. Eredményeik is magukért beszélnek.
Ahogy az általuk 2013 óta minden évben megrendezett Classic Winter Nemzetközi Jégkorong Torna is.

Amatőrből profi

Szekeres persze merészen továbbálmodja a történetet. Melyhez sok erőt kap azoktól a gyerekektől és szülőktől, akik a jégkorongsportnak köszönhetően fejlődtek és találtak testhezálló sportágat, mely Kiskőrösön néhány év alatt amatőrből profi szintűvé nőtte ki magát. Mivel megalakulásunk óta öt gyermekük kiemelkedő „A” kategóriás csapatoknál játszik, így tényleg az Utánpótlás bázisának számít a klub, amit a szakma elismer és bőkezűen támogat. Nehéz volt kitörni a „kispályás” megítélésből, de elérték, hogy ne nézzék le őket, hanem kihívásnak számítsanak a bajnokságban.

A jelenlegi 40×20 méteres pálya széltében bővíthető, illetve hosszában is hozzátoldható még 13 illetve 4 méter, ha a pénzügyi források lehetővé teszik. A bővítésnek köszönhetően pedig már minden korosztályban indíthatna gyerekeket a klub.

A jégpálya szezonja ugyan szeptembertől márciusig tart, az év második felében is kihasználható a hely. Nyáron inline felület ad lehetőséget a játékra és az edzésekre. Amire azért is büszke a csapat, mert a nagy kezdést is valójában az inline pályának köszönhetik, hisz azzal indultak el ezen a rögös, de szép úton. Mindezek mellett 8. éve megy a koritáborral összekapcsolt korisuli, ahol járt már Peterdi Imre, Lencsés Tamás és Bartalis István is.

A HC Kiskőrös növekvő tendenciával felmenő ágban az alábbi bajnokságokon szerepel: U8, U10, U12 és U16. A teljes vertikumú állapothoz két kategória hiányzik, amit az elkövetkező ötéves tervben szeretne a klub megvalósítani.

 

Frissítve: 2016-06-20