Nem kispályások a kiskőrösi óvodások


A gyerekek nyitottak voltak, de a szülőket és a pedagógusokat bizony csak maga a jég győzte meg arról, hogy jó móka, hasznos elfoglaltság és a mozgásfejlesztéshez kifejezetten hasznos az óvodások számára a Rajz Attila Jégpályán eltöltött heti egy-egy óra. A kőrösi óvodák vezetőjével a korcsolyázás jó hatásairól, a mozgásfejlesztésben, illetve az iskolára történő felkészítésben játszott szerepéről beszélgettünk.

Répásiné Lovász Márta, a kiskőrösi óvodák igazgatója merész. Nem csak azért, mert maga is felmerészkedik a jégre, hanem mert meg mert valami olyat mutatni a kiskőrösi óvodásoknak, amitől sokan tartottak.
– Két éve járunk korcsolyázni a gyerekekkel. Az önkormányzattól kaptuk a lehetőséget. Kaptunk az alkalmon, függetlenül attól, hogy látható volt a kolléganők és a szülők is kritikával vegyült érdeklődéssel fogadják a kérdést – mondja Répásiné. – Eleinte tényleg nehéz volt, már attól a mondattól sokan megijedtek, hogy biztonsági felszerelésre lesz szüksége a gyerekeknek. A nagycsoportos gyerekek nyitottsága azonban átütő volt. Egy-két bátortalanabb kicsink volt, de a többieket látva ők is kedvet kaptak. Persze, akinek egyáltalán nem tetszik ez a műfaj, annak nem erőltetjük. Dajka nénik vigyáznak addig rájuk, amíg a többiek csúsznak. Ma már a kolléganők többsége is rámegy a jégre. A jégpálya ötletgazdájának Szekeres Károlynak és az ott dolgozó edzőknek nagyon hálásak vagyunk, igen differenciáltan foglalkoznak a gyerekekkel, akiket rögtön az elején megtanítanak esni, hisz ez hozzátartozik a biztonságukhoz egy ilyen helyen. Hálásak vagyunk, mert a jég nagy önállóságra szoktatja az apróságokat. A játékos gyakorlatok, ügyességi feladatok eredményét már is látjuk. A gyerekek sokat tanulnak. Kitartóbbak, önállóbbak, fegyelmezettebbek lesznek, ami már csak azért is nagyon fontos, mert ebben az évben már az iskolára készítjük fel őket. Emellett persze a mozgásfejlesztésben is komoly szerepet játszik ez a heti egy-egy óra, hisz az egyensúlyérzékük, a koncentrációjuk és a figyelmük is fejlődik – teszi hozzá Répásiné.
Aki hozzátette: „Az óvodánk egyébként tehetségpont. Úgy vélem ez is a korai tehetségfelismerés egyik módja. Magyarországon kevés ilyen lehetőség van, ezért kifejezetten hálásak vagyunk, hogy mi részesei lehetünk. Bátrak voltunk, de óriási hozadéka van. Elképesztően jó érzés, hogy már is vannak leigazolt kis játékosaink.”