Világbajnok magyar szurkolók Szentpéterváron

Kiskőrösi szurkolók is voltak abban a többezres csapatban, mely a Jégkorong Világbajnokságon drukkolt Szentpéterváron – legfőképpen, de nem kizárólag – a magyar válogatottnak.

Kiskőrös évek óta érdekelt a jégkorongsportban, – saját jege, csapata és utánpótlása van – így nem meglepő, hogy a helyi csapat vezetői is útnak indultak a május 5. és 22. között a Szentpéterváron és Moszkvában zajló jégkorong-vb-re. Szekeres Károly, a HC Kiskőrös elnöke számolt be ottlétük részleteiről.

– A magyarok jelentős része már a nyitómérkőzésen részt vett, melyen Amerika és Kanada mérettetett meg. Több ezer magyar szurkoló szurkolt szenvedélyesen, ez esetben mindenkinek. Ez a mentalitás pedig végigkísérte az egész világbajnokságot. Annak ellenére, hogy ritkán álltunk a győztes oldalon, mégis büszkék voltunk. A csapatunkra, az országunkra. Már annak is örültünk, hogy eredményeinkkel ott lehettünk a legjobbak között – mondta érdeklődésünkre Szekeres.
A HC Kiskőrös elnökétől azt is megtudtuk, információi szerint 2200 orosz vízumot adott ki a nagykövetség Magyarországon, de ez a szám duplikálható, hiszen az erdélyi magyarok Törökország érintésével érkeztek Szentpétervárra. Becslések szerint összességében elérte a 4000 főt a magyar szurkolók száma, akik közül voltak akik busszal, míg mások vonattal vagy autóval tették meg a kétezer kilométeres utat.

IMG_3117
– Sok a jégkorongsportban dolgozó kollégával, baráttal találkoztunk kint. Sőt, a kiskőrösi csapat egyik játékosával, Feind Péterrel is összefutottunk. Szédületesen jó érzés volt egy idegen országban, ezrek szájából Republic, Dolly Roll vagy épp magyar népdalokat hallani két Ria-Ria- Hun-ga-ria között. Arany János szavai élve: Nekem áldott az a bölcső, Mely magyarrá ringatott. 

A szurkolási repertoárnak csak a fantázia szabott határt Szentpéterváron. Az “Óh, Riviéra”, vagy az “Utcára nyílik a kocsmaajtó” átköltése csak ízelítő abból az eufóriából, ami a büszke, folyamatosan állva, kántálva, dobolva, ugrálva és énekelve szurkoló magyarok szájából elhangzott, pláne a Fehéroroszokkal szembeni, elszánt küzdelemmel zajló viadal idején, melynek végén magyar himnusz is zengett végre a Jubileiny Sportközpontban. Az arénán túl, folytatva az örömködést, kis Magyarországgá vált a közeli szurkolói falu is, ahol a magyar válogatott személyesen köszönte meg a Kiskőrös mellett sok más településről, például Debrecenből, Kazincbarcikáról, Székesfehérvárról, Budapestről vagy épp Csíkszeredáról érkezőknek a biztatást.
Szekeres Károly kiemelte még, a helyi rendezők szigorú szabályok mentén zajló, de nagyon jól működő, biztonságos rendezését, melynek köszönhetően atrocitásmentes, rendőri készenlét mentes, sportbaráti, az ellenfeleket maximálisan tisztelő szurkolás szemtanúi lehettek ezen a mondhatni alkoholmentes vb-n (az arénában nem lehet szeszes italt kapni). – Ezt a példaértékű érzést kívánjuk minden sportág számára, például a közelgő futball-eb kapcsán is – mondta az elnök. Aki egyébként e dinamikusan fejlődő sportág szövetségétől nemrég megtisztelő feladatot kapott: az elnökség jelölőbizottságának tagja lett.